Житният режим на Дънов за първи път – трудности и резултати

Житният режим на Дънов за първи път – трудности и резултати

Тази година реших да направя режимът на Петър Дънов, известен като Житен пост. За това прочистване за първи път чух миналата година, но тогава вече беше започнал, а и не бях подготвена психически да се подлагам на такъв тип детоксикация на тялото.

Режимът на Петър Дънов не е диета и не е създаден с единствена цел сваляне на килограми. Ако правещите го загубят част от теглото си, това е по-скоро бонус, а не първоначалната цел на програмата. Този пост се прави от последователите на Дънов и всички, които искат да изчистят тялото си от токсини, всяка година, а началната дата варира според фазите на луната. Правилото е, че се започва след февруарското пълнолуние, когато луната започне да намалява. Ако решите да го правите някога, потърсете в интернет коя е официалната дата на започване за съответната година и със сигурност ще откриете тази информация лесно, защото режимът е много популярен.

Този пост е подходящ за изчистване на тялото от токсините и тежките храни, които се консумират през зимата и подготовката му за по-топлите месеци. Правилото при спазването му е, че трае 30 дни – разделени на 3 етапа по 10 дни – подготовка (консумират се по-леки храни, за да се подготви тялото за режима), житен режим и захранване. Ако не сте спазвали режима 10 дни, няма нужда да се захранвате толкова време. Добре е колкото дни сте били на режима, толкова да продължи и захранването.

Аз не съм специалист по този режим, нито пък имам какъвто и да е контакт с хора от Бялото братство, знам само това, което прочетох и слушах относно режима. Ето накратко какво се консумира всеки ден, а подробности и точните начини на изпълнение на режима, е най-добре да прочетете от сайта на Петър Дънов:

  • 100 гр. жито на ден (аз използвах лимец). Накисва се от предната вечер в термос с 1 литър гореща вода. Сутринта се изпива житената вода и това е първото нещо, което организмът поема за деня. Тази вода се счита за лековита. Житото се е разпукало от горещата вода и е готово за ядене.
  • 3 ябълки
  • 9 ореха
  • Мед на вкус (аз не обичам и използвах много малко)
  • Няколко резена лимон за овкусяване на водата
Kак премина режимът при мен

Най-много се притеснявах от първия ден, защото си мислех, че ще бъда непрекъснато гладна и ще се откажа веднага. За голяма моя изненада не се случи това. Оказа се, че житото и орехите са си засищащи. Ябълки ядях по 2 на ден, защото не ми се ядеше третата, а мед си слагах по много малко в житото, защото не обичам вкуса му. Теглех се всяка сутрин на гладно. След първия ден се бях разделила с половин килограм.  Като цяло добър старт.

Следващите дни храненето продължи по същия начин, пак изяждах само по 2 ябълки, ако бях още гладна, щях да изям и третата, но не чувствах нужда. Започнах да си топля вода, която да пия с лимон вместо кафе или чай. Установих, че понякога човек има много силна зависимост към самия ритуал – просто знае, че всеки ден си прави две кафета, например сутрин и следобед и когато дойде време за кафе му е неестествено, ако не го направи. Това допълнително усложнява задачата. Затова си затоплях вода, слагах й резен лимон и си я сипвах в чашата за кафе. Пиех я на малки глътки и това улесни много тази част от режима.

Трудности

Спазвах режима стриктно и бях чела, че е възможно да имам главоболие от липсата на кофеин и изчистването на организма от токсини, но нищо такова не се случи. Предполагам, че причината е, че по-малко от 2 месеца бяха минали от секциото ми, при което 2-3 дни не ядох почти нищо и 5-6 дни не пих кафе, което донякъде ми е подействало детоксикиращо.

Житният режим вървеше добре, но на петия ден при мен се получи едно пренасищане с храната, коятo всеки ден беше една и съща, и реално изгубих всякакъв апетит към нея. Не се изкушавах от други неща за ядене, но хем бях гладна, хем не исках повече житото или ябълките. На шестия ден не изядох почти нищо от определената ми храна и реших, че това ще бъде последня пълен ден на първия ми Житен режим. На следващия ден започнах захранването с т.нар. Ангелска супа, която е характерна за този етап от режима.

Резултати

По време на бременността си качих около 15 кг (не съм сигурна точно колко, защото първите 3 месеца и последната 1 седмица не съм се теглила), а след изписването ми от родилното се разделих с 10 от тях. Така ми оставаха поне 5 кг за сваляне, но има и нещо по-важно – аз не се стремя да достигна килограмите от преди бременността, а да постигна такива, които ще ми носят удовлетворение и щастие от формата, в която се намирам.

След като приключих с режима се бях разделила с 2,5 кг и бях удовлетворена от резултата. Както казах, не съм чувствала особено силна детоксикация, но го отдавам на скорошната операция и гладуването покрай нея. Не успях да се справя с пълните 10 дни на режима, но съм доволна от първия опит за пречистване с Житния пост и се надявам следващата година да имам волята да се справя през целия период.

Може да ме последвате в Instragram и Facebook за още интересни истории.

Изкажи мнение