Защо постовете със съвети за отглеждане на дете са излишни

Защо постовете със съвети за отглеждане на дете са излишни

Преди 8 месеца станах майка и приключих с първата ми бременност много озадачена. Тя нямаше (почти) нищо общо с това, което очаквах. Аз съм казвала и преди, че моите представи за бременността (и за децата) се градяха само на клишетата и сега си давам сметка, че всъщност при повечето хора е така, докато не им се случат тези събития и на тях. После обаче всички бързо се окопитват и решават, че то не е „точно както си го представях“, но ще се оправим някак.

Така и аз набързо си помислих, че съм открила тайни за гледането на деца, които никой не знае, и е много важно да ги споделя. През месец май ми предложиха да водя блог секция за една популярна марка бебешки продукти и тогава по този повод писах една статия по тема, свързана със спането на бебетата (понеже моето, тогава на 5 месеца, вече отдавна спеше по цяла нощ) и аз се въодушевих, че е точно като за мен, че има какво да кажа и т.н.

До реална договорка с този бранд не се стигна, но ето сега аз имам вкъщи дете на 8 месеца, което реши, че не е приключило окончателно с храненето в 4 сутринта и че е редно да ставаме тогава. Сега всичко, което съм писала преди 3 месеца (то най-вероятно няма да види бял свят), ми се струва неуместно и изглежда, че просто съм представила като моя заслуга нормалното стечение на обстоятелствата.  Все пак ще кажа, че имах и добри съвети, които съм ги споделяла на наши приятели с деца, и те са казвали, че за това не са се сещали никога, но ще го пробват.

Иначе казано, моят реален и абсолютно честно поднесен опит не е полезен дори на мен самата сега, а камо ли на друг с друго дете и в друга ситуация.

Трябва да призная и че едно от най-безполезните неща, по които съм се водила по време на бременността и след раждането, е точно чуждият опит и съветите на другите майки какво задължително да купя. Абсолютно индивидуални са потребностите на всяко семейство и зависят от детето, от размера на дома, от начина, по който родителите искат да подредят ежедневието си след появата на бебето и още хиляди неща.

Ако има нещо, което ми е интересно в сферата на бебешко-майчинската тематика, това са темите за възпитанието, активностите на децата и възможностите за развитие, които родителите могат да им дадат според възрастта на бебето. За тези неща, обаче, малко хора у нас пишат. Повечето се съсредоточават около битовизмите, което, както казах, намирам за скучно и не искам да се превръща в тема на моя блог.

Това, което мисля да присъства занапред в блога, са постове за организацията на нашата сватба, тъй като не намирам полезна за мен информация по този въпрос, а и съм замислила някои по-интересни неща, които искам да споделя.

Още от нас може да откриете във Facebook и Instagram.

Изкажи мнение