Как да започнем да спестяваме всеки месец – нашият опит с личните финанси

Как да започнем да спестяваме всеки месец – нашият опит с личните финанси

В последно време най-коментираната тема в моето обкръжение е тази за спестяванията, за големите стъпки в живота като закупуването на собствен апартамент и за начините да се финансира една такава покупка. В тази възраст (около 30-те) явно повечето хора се замислят за спестяванията си – имат ли изобщо такива, как да се сдобият с тях и откъде да тръгнат по този път.

Вкъщи имаме практики по отношение на спестяванията, които се променят непрекъснато в търсене на най-добрите варианти. Затова реших да започна да споделям повече информация по тази тема и в блога. Надявам се да се окаже полезна за някого.

Първо да заявя, ако има някой заблуден – аз не съм финансов консултант и като цяло винаги съм била скарана с цифрите. Опитът, който ще споделя тук, се базира на личните ми предизвикателства да вкарам в ред семейния ни бюджет и грешките, които сме допуснали. Има доста книги по всички тези въпроси, аз съм се интересувала от някои от тях. Все пак не съм се задълбочавала твърде много, а по-скоро разчитам на собствените ни открития и принципа проба-грешка.

Това няма да е единствената статия по въпроса, така че, ако темата ви е интересна, очаквайте още.

Реших да започна от самото начало и да споделя какво сме установили, че работи, за да задействате този процес, а след това ще разказвам как ние определяме месечния си бюджет, сумата, която спестяваме и какви възможности има да се увеличава делът на заделените средства.

Първото, което направихме ние, беше да стигнем до единодушно решение, че започваме да отделяме пари редовно. В началото опитите ни се увенчаха с неуспех, след това малко по малко тръгнахме в някаква посока.

Вземете категорично решение, че започвате да спестявате

Тук не става дума просто да си кажете „колко хубаво би било да имаме спестявания“. Изисква се да си дадете реална сметка дали желаете да работите по посока да имате някакви пари настрана, дали сте стигнали до този житейски етап и дали това е цел, която сте решили, че е на дневен ред точно сега. Ако е така, тогава сте минали през първото стъпало. Ако не, според мен няма да имате голям успех, независимо колко си повтаряте, че е хубаво човек да има спестявания. Добре е още на тази първа стъпка да осъзнаете, че по всяка вероятност ще ви се наложи да се лишите от някои удоволствия, на които сте се радвали досега. Все пак тези пари отнякъде трябва да дойдат – или да започнете да печелите повече, или да орежете разходите си.

Ние с Наско живеем заедно от 3 години и около 3-4 месеца след началото на връзката ни решихме, че е хубаво да знаем с какви възможности разполагаме всеки месец и за какво харчим парите си. Първоначално заделяхме средства 2-3 месеца и на четвъртия ги харчехме за екскурзия или почивка. Мисля че това е нормално за млада двойка като нас тогава, все пак това са предимствата на неангажиращите връзки без деца.

След като взехме решение, че искаме да спестяваме ежемесечно, си направихме разпределение на бюджета и предвидихме една сума, която преценихме, че можем да отделим за спестявания. Така че вторият ми съвет е

Започнете да спестявате всеки месец, независимо от сумата

Просто започнете отнякъде, за да си създадете навика за спестяване. В началото парите, които сте решили да заделите, може би ще ви се виждат като бонус за други харчове. Например ние доста месеци намирахме отлично приложение на уж спестените ни пари и те отиваха за някакви спонтанни покупки. Това е още една стъпка по пътя на редовните спестявания – изграждането на навик. Така мозъкът се научава да приеме, че тези пари не са бонус този месец, а е също толкова наложително да ги „дадете“, колкото да си платите сметката за тока или да напълните хладилника.

След като си изградите навика за ежемесечно спестяване на дадена сума и свикнете с идеята, следващата стъпка е да установите момента на отделяне на тези пари от останалите ви за месеца и мястото, на което ще ги съхраняте.

Кога да отделите спестяванията си от останалите пари?

По отношение на въпроса кога ние сме стигнали до един категоричен извод и каквото съм чела по темата потвърждава нашето становище, а именно парите се отделят при получаването на заплатата ви. Ако действате с презумпцията, че цял месец ще се ограничавате и накрая каквото остане, ще го спестите, мисля, че няма да се получи.

Поне при нас не се е получило и финансовите специалисти също така твърдят. А и иначе нямаше да четете това.

Мозъкът е така устроен – докато има, приема, че може да разполага. Затова измислете начин да отделите парите за спестявания веднага. Ако имате онлайн банкиране или друг подобен инструмент е най-добре веднага да ги прехвърлите по друга сметка.

Стигаме до въпроса

Къде да съхранявате спестяванията си?

От опит смятам, че това трябва да бъде банкова сметка, към която няма дебитна карта. По този начин не бихте могли да ги изхарчите за спонтанни покупки. Може да ги изхарчите, разбира се, за планирани такива, но където и да се съхраняват парите ви, все в някакъв момент ще се наложи да проявите воля, за да не ги изтеглите и изхарчите не по предназначение.

Предимството на отделната сметка е, че там спестяванията ще бъдат категорично отделени от останалите ви средства, няма да имате съвършено бърз достъп до тях, но все пак ще можете да разполагате, ако отидете до клон на банка и ги изтеглите, ще виждате ежемесечно напредъка си. Моментът, в който виждате как сумата нараства е много мотивиращ. Моят личен съвет е да не включвате онлайн банкиране на тази сметка. Колкото по-малко достъп имате, по-малка е вероятността да ги изтеглите и изхарчите непланирано.

Поставете си цел – събирайте пари за нещо конкретно

Последната стъпка, която ще ви улесни много, е да си поставите цел – нещо голямо, което ви предстои и за което ви трябват еди-си-колко пари. Според мен са малко хората, на които спестовността им е вродена и този процес се случва от само себе си, без външна мотивация. Тази мотивация, разбира се, може да бъде крайната цел – да си купите кола/апартамент, да направите сватба, да отидете на конкретна екскурзия и т.н.

Нека целта е реалистична – ако отделяте по 20 лв на месец, няма как да очаквате след една година да си купите яхта, но пък може да се зарадвате с нещо малко, да положите основите на нещо по-голямо или най-добре да си създадете финансовата дисциплина, която ще ви помогне да държите приходите и харчовете си в ред.

Без цел е много вероятно в някакъв момент да прецените, че в момента не е наложително да пестите и ще го оставите за някога, когато имате нужда. Най-вероятно, когато дойде това „някога“ ще ви се иска да не бяхте мислили така навремето, затова не се подлъгвайте по идеята, че в момента няма нужда от „пари настрана“ и действайте веднага.

По-задълбочено за спестяванията ще говоря в следващи постове, ако ви е интересно, ме последвайте в Instagram или Facebook – там шервам всичко от блога 🙂

Изкажи мнение