Онлайн магазините, от които не се страхувам да пазарувам

Онлайн магазините, от които не се страхувам да пазарувам

Оставам на вълна шопинг, имайки предвид наближаващия Черен петък, а след него и коледните разпродажби. Ако някога сте живели с мен, работили с мен или сте били куриер в моя район, няма как да не знаете, че аз пазарувам предимно онлайн и то доста често. Днес набързо искам да споделя магазините, от които съм пазарувала десетки (и повече от десетки) пъти, и съм спокойна да направя поръчка от там винаги.

За да поръчам онлайн има няколко фактора, които следя и на тяхна база си съставям мнение за услугата.

Бързина на доставката

Рядко правя поръчки от места, които не предлагат доставка в рамките на 4-5 работни дни максимум. Изключение са, разбира се, продукти, които трябва да се изработят по поръчка или такива, които имат някаква основателна причина да се забавят повече. За всичко, което се държи на склад, смятам че и 3 дни са достатъчно време, в което да бъде доставена пратката.

Тук трябва да отворя една огромна скоба и тя се отнася за поръчки по време на Черния петък. Те няма да дойдат в стандартния срок, за който доставя магазинът по принцип. Най-вероятно няма да дойдат и в малко по-дълъг срок, а ще се наложи да чакате със седмици (миналата година очаквах една поръчка 5 седмици и накрая я отказах).

Причината е, че повечето онлайн търговци изпращат със Спиди, защото май имат доста добри финансови условия при работата си с тях, но от това страда клиентът. Препоръчвам на Черния петък да не правите поръчки на неща, които ще ви трябват веднага, а само на такива, които може да си позволите да почакате.

Лично за мен тези, които не ползват Спиди за доставка, ми се издигат в очите.

Политика на връщане

Това за мен е може би водещ фактор, за да поръчвам редовно от дадени онлайн търговци. Правото на клиента да върне стоката по принцип е задължително условие за всички онлайн търговци в ЕС, но за мен е важно политиката за връщане да бъде изключително лесна процедура, по възможност за сметка на магазина (напр. FashionDays, Emag) и да съм сигурна, че ще получа парите си в срока, който е описан на сайта на търговеца.

Имам лош опит с онлайн магазини, на които ми се е налагало да пиша имейл, за да напомня, че въпросният срок е минал, а не съм получила парите си. След това обикновено се разплащат, но в мен остава чувството, че не са особено коректни и не поръчвам отново.

Бърз и адекватен съпорт

Ако няма човек от другата страна, който да ми вдигне телефона или да ми отговори на имейла, няма да поръчам никога. Сам по себе си съпортът не е достатъчен фактор, за да се доверите изцяло на магазина, но пък винаги си личи кога от другата страна има адекватни хора, целящи да ви помогнат.

Прочетете още: Домашните помощници, за които мечтая

Грамотно написан и лесен за навигация сайт

Мисля че почти не останаха хора, които да пазаруват от сайтове с машинен превод, които най-често са измамни, но за съжаление трябва да кажа, че много от големите онлайн търговци също не държат особено много на грамотни описания. Лошо впечатление ми прави и когато сайтът не е преведен на 100% на съответния език, на който го ползвам, и се налага на места да гадая кое какво е. Това е причината все още да не съм пазарувала от един доста голям онлайн магазин за дрехи, при който трябва да избирам артикулите на полски език, въпреки че сайтът има бг версия. Иначе всичко друго в търговеца изглежда абсолютно нормално, но си остава въпросът няма ли кой да преведе още 100 думи от полски на български.

Това е накратко всичко, за което следя първите пъти, в които поръчвам, а след 1-2 успешни опита, се доверявам на онлайн магазина и го разглеждам честичко за бъдещи поръчки.

Ето и няколко от най-коректните и лесни за навигация места онлайн, от които съм поръчвала (в този списък, разбира се, може да присъстват и много други магазини, но от тези пазарувам най-често):

Мода

За дома

Козметика

Детски стоки

Книги и музика


Ozone.bg

2 мнение за “Онлайн магазините, от които не се страхувам да пазарувам”

  1. Евгения Попова ноември 17, 2019 at 2:17 pmEditReply

    А бе не си ли е „Око да види, ръка да пипне“ винаги има риск. Магазините, който предлагаш наистина са на 100 % коректни. Има и още много други, за които обаче има какво да се желае. Наскоро исках да си поръчам лап топ от Kvant сервиз. Обаждам се за потвърждаване на поръчката и чак тогава ми казват, че всъщност цената е такава, защото компютърът е реновиран с един изгорял ред пиксели. И всичко това не беше описано на сайта. По отношение на сайтовете за дрехи всичко е ок ако има адекватна таблица с размери, ама не по китайската, а по европейска номерация. 🙂

  2. Pingback: Промяна на стила - в търсене на бавната мода и капсулния гардероб - Step Forward

Изкажи мнение