Промяна на стила – в търсене на бавната мода и капсулния гардероб

Промяна на стила – в търсене на бавната мода и капсулния гардероб

За първи път чух понятието капсулен гардероб преди няколко години и проявих интерес, но като разбрах в детайли за какво се отнася, си помислих, че това е неприложим в действителност метод. Отказах се да търся повече информация и да се задълбочавам в този тип изграждане на личен стил.

Сам по себе си моят „стил“ имаше нужда от промяна и то спешна. Най-вече фактът, че често ми се е случвало да купувам дрехи, които дори надвишават средния ми бюджет за тези неща, а в същото време непрекъснато бях в позицията „нямам какво да нося“. Най-дразнещо е, когато на това утвърждение получите неприятната, но уместна реплика „нали непрекъснато купуваш дрехи, как така нямаш какво да носиш“.

Какво е бавна мода

През последната година започна да ми прави впечатление информацията за т.нар. бавна мода. Зад това понятие не се крие нещо ново и непознато във фешън средите, а най-общо казано идеята да притежаваме дрехи с дълъг живот, които утре (в рамките на година) да не се превърнат в отпадък. Бързата мода (достъпните и бързосменящи се тенденции) получи своята алтернатива, която всъщност беше начин на живот за по-голямата част от хората само допреди 20-на години.

Реално аз видях смисъл и начин да реализирам за себе си нов модел на пазаруване на дрехи и изгрждане на личен стил, когато навързах двете неща. Постепенно узрях за идеята, че има вариант да се приложи на практика капсулният гардероб (или негова вариация), но една от неговите основи е всъщност бавната мода и умението за избиране на качествени дрехи, от които да се правят много комбинации. Това умение, между другото, изобщо не е лесно и сигурно ще ми трябват години да го изградя.

(Опит за) капсулен гардероб

За самия капсулен гардероб няма да обяснявам в детайли какво представлява в този пост. Има доста информация по темата и на български, а на английски е неизчерпаема, но мисля да споделям с времето някои интересни модни находки или придобивки. Това ще бъде от време на време, няма да се залее блога само с такова съдържание, но си мисля че може да е полезно за някого. Аз самата нямам амбиция да създам капсулен гардероб в най-пълния смисъл на думата, а по-скоро гардероб, който да отговаря на нуждите ми и да не прелива с излишно съдържание.

Идеята ми е с времето да имам дрехи и аксесоари, на които винаги да мога да разчитам, любимите ми неща за носене да си подхождат и да бъдат с високо качество и да не следвам тенданцията 80/20 или както там беше, а именно, че през 80% от времето носим 20% от дрехите си, защото само те ни стават/харесват/подхождат с другите части от облеклото. Някои неща вече съм свършила и тях също мисля да ги споделя скоро.

Ако темата ви е интересна, може да ме последвате във Фейсбук и Инстаграм, за да говорим още за тези неща 🙂

1 мнение за “Промяна на стила – в търсене на бавната мода и капсулния гардероб”

  1. Pingback: Първи стъпки в изграждането на капсулен гардероб - Step Forward

Изкажи мнение