Първи стъпки в изграждането на капсулен гардероб

Първи стъпки в изграждането на капсулен гардероб

Както вече споделих по-рано през тази седмица от няколко месеца насам стигнах до личното решение да започна изграждането на капсулен гардероб. В предишнат астатия по темата направих едно уточнение, което искам да повторя и тук, а именно, че ще следвам методологията на капсулния гардероб, но няма да гоня конкретна бройка дрехи и аксесоари. Искам да насоча усилията си към инвестиция в по-малко, но по-качествени и универсални дрехи.

Вече съм започнала с първите стъпки и искам да ги споделя, ако и вие търсите начин за промяна в тази посока.


Капсулният гардероб представлява колекция от 30-40 (обикновено 33) броя дрехи и аксесоари (без бельо), които си подхождат помежду си и с тях може да се изградят редица различни комбинации. Идеята е с малко, но добре подбрани елементи, да изградите собствен стил и да си спестите време в търсене на дрехи всяка сутрин, „които си подхождат“. В концепцията е заложено да нямате компромисни елементи в гардероба, а само любими и качествени части от облеклото. В капсулния гардероб най-често присъстват класически модели дрехи, чиято мода не отминава за един сезон. Дрехите за специален повод могат да бъдат извън тази бройка и тяхното наличие или липса зависи от честотата, с която ви се налага да ги ползвате.


Ето и откъде започнах аз и какво смятам за първи стъпки.

Анализирайте настоящия си гардероб

Всеки има любими дрехи, към които посяга по-често, и такива, които не носи, а само престояват в шкафовете. Анализирайте с какво разполагате и бъдете честни какво носите често и защо. Тук най-важното е да изберете тези артикули, които носите със самочувствие, но и са ви много удобни. Отделете настрана всичко, което:

 • не сте носили повече от година;
 • не подхожда стилово или цветово с останалите ви дрехи;
 • е в лошо състояние и не изглежда по-най-добрия си начин;
 • ви кара да се чувствате неудобно (буквално и преносно), носейки го;

С тези неща ще трябва да се разделите. Разгледайте какво остава. Нормално е да имате пред себе си не повече от 30% от всичко, с което разполагате. Тъжно, но факт – най-често сме давали парите си за неща, които ни карат да се чувстваме некомфортно, не ни подхождат или нямаме повод да облечем.

Времето и сезоните са много важни

За страни като нашата, в които има ясно изразена сезонност, времето е ключов фактор. Ще се наложи да подходите към гардероба си по сезони, което има положителни и отрицателни страни. Лошо е, че ще се наложи да вложите усилия и пари в изграждане на летен и зимен гардероб + да добавите връхни дрехи и някои необходими неща за есента и пролетта. Ще стане по-бавно, разбира се, докато се снабдите с необходимите неща за зимата, ще стане топло. Но хубавото е, че дрехите не се носят целогодишно и ако са качествени, ще са на разположение поне няколко сезона.

Анализирайте ежедневието и дейностите си

За да се чувствате комфортно в дрехите си, е нормално те да са уместни за местата, на които прекарвате най-много време. Обикновено това са работа и университет. Дайте си сметка и за по-малки детайли като:

 • шофирате ли, ходите ли пеша, използвате ли градски транспорт;
 • с какви хора се срещате всеки ден и има ли нужда да съобразите дрехите си с тях;
 • пътувате ли често извън страната до места с по-различен климат;
 • имате ли деца, налага ли се да ги носите, да носите раниците им, да носите количка;
 • ангажиментите ви позволяват ли ви да носите например рокли или поли или ви задължават да сте с панталон;

Всички тези въпроси ще ви помогнат да установите какво ви е нужно за ежедневието, а вашите лични предпочитания ще оформят постепенно най-добрата комбинация от дрехи и аксесоари за вас.

Изберете цветовите комбинации, които са ви любими

Една от най-характерните особености на капсулния гардероб е цветовата палитра. Ако искате дрехите ви да си подхождат помежду си, ще е нужно цветовете им да бъдат ограничени до такива, които стоят добре заедно. Важное да можете да правите максимално много комбинации, а това става само с подхождащи си елементи. Обикновено се действа така:

 • изберете основен цвят (един, два – мисля че рядко се избират повече от два основни цвята за сезон, но ако сте много умели, може би три). Основните цветове ще бъдат тези, които са идеална основна за всички останали, които се комбинират лесно и най-вече ви подхождат и ви карат да се чувствате добре в тях. Най-често такива са черно, бяло, сиво, бежово (или вариации като камел), синьо (ако носите често дънки и други дънкови облекла).
 • изберете акцентни цветове – хубаво е и те да се ограничат до три. Повечето цветове ще затруднят задачата да бъдат лесни за комбиниране и да си подхождат помежду си. Акцентни цветове внасят личен почерк и буквално, и преносно „цвят“ в облеклото ви. Изберете ги според удоволствието, което ви доставят, цвета на кожата, косата и очите ви и дали са уместни за ежедневието ви.

Капсулният гардероб за лятото и зимата може да бъде с различни цветове. Ако имате общи елементи – чифт дънки например, очевидно денимът ще присъства и в двете цветови схеми.

Започнете да попълвате гардероба си с вещите, от които се нуждаете

След като сте наясно какво обичате да носите, от какво имате нужда в ежедневието си най-често, кои са основните и акцентни ви цветове, е ред да се снабдите с това, което нямате. Това е много хубава и приятна част за хората, които обичат да пазаруват. Аз други хора не познавам по принцип, така че това е най-хубавата част.

Колко бързо ще успеете да изградите капсулен гардероб е въпрос най-вече на личните ви възможности и нещата, с които разполагате до момента. Ако сте били относително разумни и последователни в покупките си, може би ще намерите повечето нужни неща в гардероба си. Ако не сте били (аз), ще си ги купувате с времето.

Трудностите, които аз срещнах

Много е възможно да се сблъскате с някои от моите проблеми.

Първо ми беше трудно да приема факта, колко много пари съм хвърлила през годините за неща, които не ми стоят добре, нямам с какво да нося или нямам къде да облека. Тъжен факт. В този ред на мисли може би ще ви е трудно да се разделите с дрехи и обувки, които са почти нови или много запазени, но очевидно не носите или няма да подхождат на стила ви занапред. Тук обикновено човек си мисли, че ако дрехата е (като) нова, има смисъл да я запази за някога, когато ще й дойде времето. Започнете ли с тази идея най-вероятно няма да стигнете до края.

Другата трудност очевидно зависи от финансите ви – колко бързо ще може да се снабдите с достатъчно дрехи, които да добавите към вече наличните ви във вашия капсулен гардероб. Ако имате нужда от много неща, а и сте се спрели на идеята да са качествени, тогава няма как да стане изведнъж. В този случай аз запазих някои дрехи, които цветово не отговарят на моя избор занапред, но ще се разделя с тях в момента, в който си купя подходящи алтернативи.

Докъде стигнах аз?

До последната стъпка, а именно попълването на гардероба с нови и надявам се подходящи дрехи и обувки.

Първо се разделих с наистина много неща. Около 50 неща (от всички сезони) съм продала. Поне още толкова съм дала за рециклиране. Моите опции в това отношение бяха тези двете, ако имате познати, които ще се зарадват на вашите неща, може да им подарите по нещо.

По отношение на моите ежедневни занимания – в момента съм по майчинство и това много ми помага да не бързам с избора на нови покупки, защото не ходя в офис или място, което да изисква от мен да имам поне 6-7 готови комбинации от дрехи. За още една година мисля, че ще успея да събера необходимите ми дрехи и обувки, в които да се чувствам удобно.

По отношение на моя начин на живот аз шофирам и ходя доста пеша, затова ми трябват удобни обувки на нисък или среден ток. Нося детето, количката на детето, често водя и кучето ни с мен, така че не мога да си позволя твърде високи ежедневни обувки (преди години ходех с много високи обувки в ежедневието си и сега разбирам колко съм била в грешка).

Живея в София, климатът е ясен – 4 сезона, но доста от дрехите от лятото и зимата обикновено се комбинират добре с подходящи връхни дрехи или сезонни обувки, за да се адаптират към пролетно-есенните температури.

И любимото ми – цветовете. За основни цветове съм се спряла на черно, бежово (с вариации от телесен цвят до камел) и синьо (деним), а за акцентни бяло и светло розово за лятото и кафяво и бордо за зимата. Не съм още съвсем сигурна за всички цветове, но засега започвам с тези.

Това лято действах по тази схема с новите покупки. Роклята на снимките ми е една от любимите – в бледорозово и черно е. Имах още два фаворита сред роклите – една дълга черна на бели точки и къса черна, която е доста универсална. За зимата също пазарувам по тези цветове – купих си три пуловера – в бяло, черно и кафяво, палто в цвят камел и два бежови панталона.

Капсулният гардероб кореспондира с идеята за устойчива (бавна) мода и е желателно да избирате максимално висококачествени дрехи за парите си. Така ще може да разчитате на тях по-дълго. Разбира се, че с времето и капсулният гардероб се променя – цветове, типове дрехи, от които се нуждаете, ежедневието ви също ще наложи промени. Ако изберете капсулен гардероб, не се подписвате до живот да носите едни и същи дрехи и обувки, а избирате вариант на осъзнато пазаруване и лесен избор при съдването на комбинации.

Facebook – Step Forward by Marina

Instagram – marinka_ruseva

Изкажи мнение