Моите идеи за коледни подаръци

Моите идеи за коледни подаръци

Тази година реших да събера на едно място най-добрите идеи за коледни подаръци, които ми хрумват. Някои от тези неща съм подарявала аз, други съм получавала, а трети съм чувала, че много хора биха искали и затова ги включвам.

Разделила съм ги условно в четири категории – бюджетни, скъпи, идея как да направим традиционните подаръци атрактивни и преживявания като подарък.


Бюджетни подаръци

Точно за Коледа ми бяха подарили кърпа за коса за след баня и се оказа много сполучлив подарък. Със сигурност ще се ползва, ефектна е и е бюджетна. Има различни десени и повечето изглеждат много добре. Подобни кърпи за баня съм виждала само в сайта на Златна рибка, но може би ги има и на други места.

Планер за предстоящата година е много приятен подарък за човек, който обича да си записва на хартия. От няколко години планерите отново са на мода и има страхотни попадения, създадени от българи. Тези, които са ми направили впечатление, са на Creatoria, Plannerbg, REMINDART, Planner’s boutiquеSGmugs, Vintage Summer.

Страхотен и практичен подарък за хора, които искат да намалят вредата върху природата като ограничат потреблението на пластмасови бутилки за вода, са бутилките за многократна употреба. Ние отдавна използваме подобни и гарантирам, че се пестят и пари, освен пластмаса. Пазарът изобилства с модели, цветове и видове.

Термочашите за кафе или чай също са страхотен подарък, за хора, които не желаят да използват чаши за еднократна употреба всеки ден, които след това да отиват в коша. Избирате си най-удобната и красива според вас чаша и си правите кафе в нея. Старбъкс май предлагат и малка отстъпка, ако си донесете собствена чаша. Този подарък е много подходящ за колега в офиса според мен.

В тази категория слагам и любимите ми ароматни свещи, които се палят най-вече през студените месеци и това ги прави много подходящи за коледен подарък. Ние най-често си взимаме за вкъщи аромати на Yankee Candle, но пазарът изобилства от родни и чужди марки, които биха задоволили всеки вкус (или по-скоро обоняние).


Как да разнобразим традиционните подаръци

Има няколко подаръка, които се въртят всяка година в почти всяко семейство и обикновено оглавяват класации от типа „Не подарявайте това за Коледа“. Достъпни са, използваеми са и са най-лесната опция, ако на някого не му се мисли много. Ако не искате да сте тривиални, но искате да подарите нещо традиционно, просто насочете усилията си в избирането на по-качествен вариант, с който да поглезите този, на който го подарявате. Може да заложите на естествена материя с високо качество или на по-луксозен бранд, който не е по възможностите на човека, на когото подарявате.

Този комплект шапка и чорапи на Ted Baker са просто уникални и не знам може ли да бъдат по-коледни като визия. Дори с чорапи може да направите страхотен подарък, ако заложите на качеството на кашмира или 100% вълна. Такива чорапи не си купува всеки, защото са по-скъпи от обикновените, но реално кой би отказал подобен подарък?

В тази категория, разбира се, са домашните чехли/пантофи като тези. И пак разликата може да бъде огромна, ако заложите на високо качество, а не на вариант от левчето.

Следващото предложение е моята домашна зимна униформа от поне 5 години. Имам два зимни и два летни халата и не бих отказала още един. За миналата Коледа подарих такъв от Zara Home на Наско и очудващо, но и той си го носи много.

Продължаваме с пижамите, които също са станали тривиални. Аз съм си пожелала тази година такава с горнище като риза и по възможност да е от коприна и с изчистен десен. На 30 години не ми се носят пижами с детски картинки, каквито ще ми се наложи вече да купувам на детето. Ако вдигнете нивото на качеството на материята, ще се отличите с избора си, дори и с този традиционен подарък.

За още нещо често избирано като вариант за подарък се сещам и това е комплект за банядуш гел, лосион за тяло, може би и соли за вана. Аз бих избрала такъв комплект на бранд, който е малко по-висок клас от тези, които по принцип ползва човека, на когото подарявате. Сигурен вариант, че ще го поглезите.

Качественото одеяло от вълна или кашмир със сигурност ще се ползва с години и на практика е използваем подарък от всеки. Аз много харесвам привидно тънките одеяла, които топлят много, с ресни по краищата и в неутрални цветове. Това е един доста скъп вариант от Zara Home, който изглежда много семпло и стилно и е 100% кашмир. По-бюджетен вариант е например този от H&M, който е комбинация на вълна и кашмир.

Книгите са може би най-достъпният, но качествен подарък, при условие, че човекът чете все пак нещо. Книгата почти винаги може да бъде верен отговор на въпроса с коледните подаръци, но е важно да е подбрана с мисъл за получателя. Ако познавате човека добре и знаете каква художествена литература би го зарадвала, тогава не е трудно. Ако не, най-добре да се заложи на нещо малко по-общо и популярно.

Ако подаръкът е за жена, може да се избере автобиография на успяла дама. Аз много обичам да чета автобиографии на успели в своята област хора. Сега съм си поръчала за Коледа тази на Мишел Обама. Може да бъде и книга, свързана с хоби или интерес като мода, конкретен спорт, кулинария. Ще дам няколко книги за пример, които са свързани с моите интереси. Някои от тях имам, други искам.

За Коледа често се избират подаръци, които могат да се хапнат и пийнат на самия празник. Може да създадете подарък комбинирайки традиционна храна или напитка със съд, в който се сервират или приготвят. Например красив коледен чайник с пакет нетрадиционен чай, ако човекът обича да пие чай. Вкъщи има един, който много би се зарадвал на подобно нещо. С по-малко средства, но пък с усет към детайла може да подарите кутия с френски макарони или друг десерт и да добавите рецепта за направата им. Това в случай, че другата страна все пак поне веднъж в живота си е приготвяла нещо различно от инстантна супа.


Скъпи подаръци

Esteé Lauder всяка година по Коледа пуска по един такъв подаръчен сет с козметика в голямо и доста удобно куфарче, което може да се ползва след това за съхранение на гримове. Аз имах куфарчето Blockbuster set на Esteé Lauder преди няколко години и всички продукти вътре (без един лак за нокти) бяха пълноразмерни и ги използвах много дълго време. Тази година виждам, че много продукти се повтарят с тези, които аз имах, така че мисля че си заслужава парите със сигурност. На практика почти всяка козметична марка има подаръчен комплект за този период от годината, но аз съм ползвала Esteé Lauder и затова препоръчвам нея.

Четката на Philips Sonicare отдавна е в моя wishlist за който и да е повод. Иначе съм ползвала няколко години електрическа четка за зъби на друга марка и определено усетих разликата в сравнение с механичните.

Този и следващия подарък мисля че са подходящи само за членове на семейството или много близка приятелка, защото са свързани с лична грижа и би било странно да се подарят на колега, например.

Подарък, който е необходим и ще зарадва почти всяка жена. Нямам приятелка, която да не ми е казала, че обмисля някога в някакъв момент да си купи фотоепилаторът на Philips Lumea.

Тази година си направихме предварителен коледен подарък с този стиймър на Philips и сме много доволни от резултатите. Не съм вадила ютията скоро, ползвам си само него и мисля, че определено е улеснение.


Преживявания като подарък

За последните си празници все по-често правя списъци с подаръци и давам на гостите ми и все по-често слагам преживявания вместо предметни подаръци. Засега никой не се е осмелил да заложи на тях, но не знам защо.

Ако подарявате подобно нещо, може би е най-добре да бъде еднократно посещение, а не да е обвързано с присъствие за дълъг период от време, защото е твърде задължаващо.

Ето и някои неща, които ми хрумват в тази посока.

Готварски курс за определен вид храна. Аз съм подсказала на Наско, че искам да ходя на такъв за френска кухня и за десерти. След Коледа ще ви кажа дали е заложил на това.

Преди известно време разбрах за услуга наречена имидж консултация и съм я сложила в идеите си за подарък както за конкретни хора, така и за мен самата. Не съм ползвала услугите на такъв тип консултант, но бих и мисля, че никой здравомислещ човек не би се обидил от подобен подарък, а би извлякъл само ползи от него.

По-традиционен избор е билетът за концерт, спортно събитие или театър. Ако живеете в град, в който се провеждат такива мероприятия, мисля че няма как да не откриете поне едно събитие, което да отговаря на интересите на човекa, на когото подарявате подарък. По-нетрадиционно е да подарите билет за конференция от типа на TED, ако смятате, че коментираните теми ще представляват интерес.

В тази кaтегория слагам и СПА процедури като подаръци – аз често съм получавала и подарявала масажи. За детето сме получавала подарък фотосесия, което е много идейно, особено за обичащите да се снимат.

Този списък може да продължи още много, но спирам, защото така или иначе вече стана доста дълъг. Ако имате идея за подарък, която е сработила безпогрешно, напишете я в коментар, за да се възползват повече хора 🙂

Това са моят Фейсбук и Инстаграм.

Целувки 😉

Изкажи мнение